top of page

Hemfjärden runt

Från orebro.se

Cykelleden Hemfjärden runt är en cirka 40 km lång markerad cykelled som börjar vid Slussen i Örebro och följer norra sidan av Svartåns nedre del.​

Leden är markerad med skyltar i mörkblå bottenfärg och tryck i vitt. Du kan cykla leden i båda riktningarna men vanligast är att börja med den norra sidan av Hemfjärden.

Du cyklar från Slussen till vattenparken och Naturens hus. I Naturens hus kan man fika och äta lättare maträtter. Det finns information om naturreservatet Oset-Rynningeviken och andra sevärdheter i Örebro län att ta del av. Via cykel- och promenadstigar i vattenparken cyklar du över Lillån och vidare till Rynningeviken. Från den forna soptippens högsta punkt är utsikten över Hemfjärden storslagen.

Leden fortsätter via Rinkaby kyrka till Glanshammar, vidare över Skävesundsåsen med det stora järnåldersgravfältet till Norra Ässundet. Vid Norra Ässundet finns en sommarservering. Här serveras glass, fika och lättare förtäring. Det finns även en liten lekplats samt badplats med både brygga och tillgänglighetsramp.

Vid Norra Ässundet tar du dig över sundet med cykelfärjan M/F Åbäket. Följ sedan den stora vägen över Ässön och via bron i öns södra ände når du fastlandet på södra sidan av Hemfjärden. Vid Hjälmarbaden finns det också badplats. Turen går vidare på små grusvägar, nära en rast- och grillplats med brygga vid Ekeby dreve, förbi vackra ekhagar i Ekeby Almby och Hjälmarsbergs gård och fågelreservatet Oset. Där finns Rosenbergsstugan, uppkallad efter den kände ornitologen Erik Rosenberg. Stugan är öppen dagtid och är avsedd att vara en raststuga.

Sista sträckan går genom Oset och småbåtshamnen, förbi Skebäcksbron och når slutligen Slussen.

 

Länkar:

Hemfjärden runt på orebro.se

https://www.orebro.se/kultur--fritid/fritid--aktiviteter/cykel---mtb-leder/hemfjarden-runt.html

Cykel karta Hemfjärden runt på naturkartan

På naturkartan finns en interaktiv karta över cykelleden Hemfjärden runt.

Här kan du få vägbeskrivning med hjälp av Google

Hemfjärden runt på bergslagencycling

Bergslagencycling presenterar en interaktiv karta med POI utefter leden.

 

 

 

bottom of page